اپیزود شماره ۴۱: باشگاه پولاد

در سال ۱۳۰۰شمسی، زورخانه پولاد توسط حسین آقا شریف رضی‌زاده در تهران تأسیس شد. سپس با تمرکز بر ورزش زورخانه‌ای و کشتی، ورزش‌های دیگری نیز، مانند وزنه‌برداری و کشتی‌کچ به باشگاه پولاد اضافه شد. این باشگاه نقش مهمی در رشد بزرگان کشتی ایران مانند سید محمد خادم، غلام رضا تختی‌ و … داشت و تا اواخر دهه ۷۰ به فعالیت خود ادامه داد اما با فوت اقای حسین رضی‌زاده باشگاه پولاد نیز به فعالیت خود به شکل زورخانه و محلی برای کشتی پایان داد و برای مدتی به باشگاه ژیمناستیک زنان و کودکان و بعد از آن به سالن بیلیارد تبدیل شد

درباره‌ی این اپیزود

ورزش زورخانه‌ای در ایران ریشه در رسوم و عقاید عیاران و شاطران در قرون ابتدایی پس از ظهور اسلام دارد. در دوران قاجار، با کاهش نقش عیاران و شاطران در جامعه، ورزش زورخانه‌ای به یک عنوان قهرمانی تبدیل شد که به نمایش و سرگرمی درباریان و حکام می‌پرداخت و در انقلاب مشروطه، با تغییر ساختار جامعه و ظهور ساختارهای مدرن، شکل امروزی زورخانه‌ها شکل گرفت.

در سال ۱۳۰۰ شمسی، زورخانه پولاد توسط حسین آقا شریف رضی‌زاده در تهران تأسیس شد. سپس با تمرکز بر ورزش زورخانه‌ای و کشتی، ورزش‌های دیگری نیز مانند وزنه‌برداری و کشتی‌کچ  به باشگاه پولاد اضافه شد. این باشگاه نقش مهمی در رشد بزرگان کشتی ایران مانند سید محمد خادم، غلام رضا تختی‌ و … داشت. اواخر دهه ۷۰ با فوت اقای حسین رضی‌زاده باشگاه پولاد نیز به فعالیت خود به شکل زورخانه و محلی برای کشتی پایان داد و برای مدتی به باشگاه ژیمناستیک زنان و کودکان و بعد به سالن بیلیارد تبدیل شد.

این شماره از رادیونیست به روایت داستان پر فراز و نشیب باشگاه پولاد می‌پردازد، ساختمانی فراموش شده در میان شهر

حامی مالی این اپیزود: خودروپرداز هوشمند (کارنامه)

مالک و صاحب‌امتیاز: مجموعه‌ی زیبان

مدیر پادکست: رامیار منوچهرزاده

نویسنده و کارگردان: رامیار منوچهرزاده

دستیار کارگردان: امیربهادر بیات

پژوهشگر: گل‌آذین فیروزی

دستیار پژوهش: کسری صمدنژاد

گویندگان متن: نگین فیروزی و وحید ناظمی

تدوینگر: فرزانه رضایی

ساخت و تنظیم موسیقی: محمد برزیده و آیدین انزابی‌پور

طراحی و ساخت هویت بصری پادکست: استودیو ملی

موشن‌‌گرافیک و طراحی گرافیک: نرگس فداکار

اسناد مرتبط با این اپیـزود